Праця в напрямі обміну волонтерами розпочалась ще у 2003 році, коли першою до нас приїхала волонтер з Німеччини Катаріна Гаверкамп. У 2003-2004 роках в Івано-Франківську перебував мальтієць з м.Вітліх Маріо Гаас. Наступними роками до нас прибували інші добровольці, які несли волонтерську службу в Івано-Франківській області. У 2005 році в Німеччину поїхав перший український волонтер. Сьогодні МСД міста Івано-Франківськ має партнерські відносини з німецькою організацією SoFia (Міжнародна соціальна служба заради миру), Карітас Німеччини та МСД м. Трір. Оскільки усе більше молодих людей приїжджають на добровільну волонтерську працю в Україну, а також їдуть з України в Німеччину, то Івано-Франківська Мальтійська Служба Допомоги вважала за доцільне, створити нове координаційне бюро, яке б допомагало волонтерам, які приїжджають до нас і готувало волонтерів до соціальної практики в Німеччині.

На початку літа 2013 року, за підтримки благодійної організації «Реновабіс» було створено волонтерський офіс. Метою діяльності якого є підвищення професійного рівня волонтерської служби через супровід німецьких волонтерів, які приїжджають на Україну, а також належне приготування українських волонтерів до аналогічної служби в Німеччині.

Волонтерське бюро здійснює наступні завдання:

1.       Супровід німецьких волонтерів:

Організація робочого процесу

Візові питання

Проживання

Реєстрація, страхування

Мовні курси

Транспортні питання

Побутові питання (Купівля продуків харчування, вільний час, персональні контакти, ознайомлення з культурою та традиціями краю)

Медична допомога

Волонтерський пункт обміну інформації

2.       Праця з українськими волонтерами:

Інформування української молоді та студентів про можливості проведення соціального року за кордоном

Зустріч з німецькими волонтерами

Пропозиції праці в різноманітних волонтерських організаціях та проектах.

Оформлення заявки на проходження волонтерської служби.

Проведення підготовчих семінарів.

Детальніше з проектом можна ознайомитись на власній сторінці.