З 2015 року Мальтійська Служба Допомоги разом з Суверенним Мальтійським Орденом в Польщі, польською Мальтійською Службою Медичною у рамках програми польського співробітництва розвитку Міністерства Закордонних Справ Польщі реалізовує проект «Розвиток системи добровільної рятувальної медичної служби в Україні». Даний проект дає можливість залучення до суспільно-корисної справи шляхом підготовки та функціонування груп волонтерів-рятувальників.

В Києві, Львові, Береговому, Івано-Франківську, Фастові, Маріуполі, Запоріжжі, Кам»янці-Подільському створено 22 4-особові рятувальні групи, що можуть діяти самостійно або у більших колективах. Кожна рятувальна четвірка оснащена рятувальними рюкзаками, аптечками, раціями, дошкою та м’якими ношами для транспортування потерпілих. Рятувальники можуть надавати допомогу в надзвичайних ситуаціях. На даний момент вони забезпечують супровід публічних подій і здійснюють навчання з першої допомоги.

На цьому «Розвиток системи добровільної рятувальної медичної служби в Україні» не зупинився. У 2017р. стартував пілотний проект в загальноосвітніх школах Івано-Франківська та області з метою виховання молоді у дусі відповідального ставлення до життя та здоров’я, а також навчання правильних дій у випадку надзвичайної ситуації,. В червні цього року 15 вчителів загальноосвітніх шкіл успішно закінчили навчання з Кваліфікованої першої допомоги і здобули звання «рятувальник».

27 вересня 2017р. в о 14.00 в приміщенні Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, за адресою Івано-Франківськ, площа Міцкевича, 3 відбулося урочисте вручення сертифікатів вчителям. А 6 шкіл, вчителі яких показали найкращі результати, отримали комплект навчального та рятувального обладнання: 3 фантома(немовля, підліток та дорослий) для відпрацювання серцево-легеневої реанімації, рятувальну дошку, шини Крамера, 2 поясні аптечки, рятувальний рюкзак.

Запрошені: вчителі, які закінчили навчання з Кваліфікованої Першої Допомоги в рамках проекту, директори шкіл, в які передається обладнання. Почесними гостями стали: Президент Мальтезер Інтернаціонал Європа - Дуглас граф фон Заурма-Єлтш, консул Генерального Консульства Республіки Польща у Львові - Маріола Круль, директор Мальтійської Служби Допомоги України – Тітко Павло, керівник Мальтійської Служби Допомоги м.Івано-Франківська – Яручик Роман, Директор департаменту освіти Івано-Франківської ОДА - Кімакович Віктор, ректор Обласного інституту післядипломної педагогічної освіти - Зуб’як Роман.

Наступним кроком стане навчання учнів 10-11 класу базового курсу надання першої допомоги за програмою, яка уже схвалена вченою радою Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та готується до подання на затвердження Міністерством освіти України. Крім того, вчителі-рятувальники в школах можуть утворити та очолити загони «юних рятувальників» та за потреби використовувати рятувальне обладнання. Це – досить прогресивний та мотивуючий фактор у праці з молоддю.