Мальтійські волонтери-рятувальники постійно підвищують свій рівень знань. З 16 по 18 липня у Івано-Франківську тривало навчання з технічного рятівництва для 25 учасників з різних міст: починаючи від далекого Маріуполя, індустріального Запоріжжя, сонячного Південноукраїнська, скромного Фастова, величного Львова, і закінчуючи гостинним Івано-Франківськом. Головним тренером мальтійських рятувальників став Dawid Gach – пожежник-волонтер з Bielsko-Białej, Польща.

Тематика першого дня навчання 16 липня включала:
• Гірська рятувальна служба: використання альпіністських мотузок, техніки в’язання вузлів, спуск з висоти.
• Основи безпеки на місці нещасного випадку – „Złota(золота) 5”.
• Радіозв'язок між рятувальниками.

І це все – теоретичні основи та практичні відпрацювання за один день! Заняття з навчального класу перейшли на стадіон ім.Героїв Пожежних(велике спасибі господарям за надану можливість провести заняття там!) для відпрацювання учасниками спуску з пожежної вежі. Дехто робив це вперше в житті. І навіть страх висоти не став на заваді у виконанні завдання. Потім відпрацьовували особливості передачі повідомлення під час нещасного випадку по радіозв’язку. Вчилися надавати тільки найважливішу інформацію, послідовно, стисло і коротко.

Під час 2 дня з мальтійськими рятувальниками були: бригадир Rober Kłębczyk і штабний аспірант Adam Piętka Ciężka Grupa Ratownicza( Важка Рятувальна Група) HUSAR, Państwowa Straż Pożarna PL (Державна Пожежна Служба Польщі).
Темами дня стали:
• Тактика ведення пошуково -рятувальних дій під час катастроф: етапи рятувальних дій, види загроз, характерні для будівельної катастрофи та методи їх усунення.
• Зміцнення конструкцій, що можуть обвалитися: забезпечення тимчасової підтримки пошкоджених будинків чи конструкцій з використанням власних готових стабілізаційних систем, або підготовлених на місці підпор з деревини.

Під час 3 дня завдань невтомні тренери придумали для учасників нові цікаві завдання, відповідно до тем:
• Перша Кваліфікована Допомога в тісних просторах (напр. завалена будівля).
• Основне обладнання, яке використовують в розвідувально-рятувальних діях.
• Техніка добирання до постраждалої особи в зоні загрози.

Усі учасники поділились на групи і почергово працювали в чотирьох локаціях: пробивання отвору для евакуації потерпілого в стіні відбійним молотком, а також отвору в стелі за допомогою дискової пили, стабілізація дверного пройому у зоні потенційної небезпеки, і надання Кваліфікованої першої допомоги потерпілому з негайною його евакуацією із застосуванням альпіністичного спорядження.

Це було МЕГАКРУТО працювати на професійному обладнанні під керівництвом фахівців високого міжнародного рівня у імітованих, дуже наближених до реальності обставинах, рятувати життя потерпілого.
Ще раз переконались, що робота рятувальника досить важка, дуже ризикована, та така життєво необхідна.

Майстер-клас закінчився, але усі учасники засвоїли чудове правило від одного з тренерів: вчися так, ніби насправді працюєш, і працюй так, як вчився. Тоді усе вдасться як найкраще.

Захід реалізується в рамках проекту «Розвиток системи добровільної рятувальної служби в Україні», співфінансованого з коштів програми Польської Співпраці розвитку Міністерства закордонних справ, разом з Мальтійською Службою Допомоги в Україні.